Forumda Karadeniz üzerine açılan bir başlığın altında bir soru dikkatimi çekmişti: “Akçaabat nereye yakın?” İlk bakışta oldukça basit görünen bu soru, beni yıllar önce yaşadığım ilginç bir yolculuğu hatırlattı. O gün anladım ki bazı yerlerin konumunu haritadaki birkaç çizgiyle anlatmak mümkün olsa da, ruhunu anlatmak için hikâyeler gerekiyor.
Bir Yolculuğun Başlangıcı: Akçaabat’ı Ararken
Birkaç yıl önce yaz aylarında Trabzon’a gitmeye karar vermiştim. Yanımda üniversiteden arkadaşlarım da vardı. Aramızda Emre ve Zeynep özellikle dikkat çeken iki karakterdi. Emre plan yapmayı seven, rotaları önceden çıkaran, mesafeleri hesaplayan biriydi. Zeynep ise gittiği yerlerin insanlarını, hikâyelerini ve kültürünü merak ederdi.
Trabzon’a vardığımız ilk gün Emre telefonundaki haritayı açıp:
“Önce Akçaabat’a geçelim. Zaten şehir merkezinin hemen batısında. Yaklaşık 13 kilometre kadar uzaklıkta.”
dedi.
Zeynep ise gülerek:
“Bir yerin yakınlığını kilometreyle ölçüyorsun. Ben insanların birbirine ne kadar yakın olduğuna bakıyorum.”
cevabını verdi.
O sırada bu söz sıradan bir sohbet gibi gelmişti. Ama günün sonunda Akçaabat hakkında öğrendiklerimiz bu cümleyi bambaşka bir noktaya taşıyacaktı.
Akçaabat Aslında Nereye Yakın?
Coğrafi olarak bakarsak Akçaabat, Trabzon şehir merkezinin hemen yanında yer alıyor. Doğusunda Trabzon merkezi, batısında ise Düzköy ve Vakfıkebir yönleri bulunuyor. Karadeniz kıyısına kurulmuş olan ilçe, sahil yolu sayesinde şehrin en kolay ulaşılabilen noktalarından biri.
Ancak Akçaabat’ın asıl yakın olduğu şey sadece Trabzon değil.
Tarih boyunca ticarete, deniz kültürüne, yaylalara ve göç yollarına yakın olmuş bir yer. Antik dönemlerden Osmanlı dönemine kadar Karadeniz kıyısındaki önemli yerleşimlerden biri olarak gelişmiş. Bölgedeki araştırmalar ve tarih kaynakları, Akçaabat'ın özellikle kıyı ticaretinde önemli rol oynadığını gösteriyor.
Emre için bu bilgi ulaşım ağlarını ve ekonomik gelişimi açıklıyordu.
Zeynep için ise farklı bir anlam taşıyordu.
“Demek ki insanlar yüzyıllardır burada buluşuyor. Belki de bu yüzden ilçenin havasında farklı bir sıcaklık var.”
demişti.
Köfteden Daha Fazlası
Akçaabat denince çoğu kişinin aklına ilk olarak meşhur köfte geliyor.
Bizim de ilk durağımız sahildeki bir lokanta olmuştu.
Yemek sırasında masamızın yanındaki yaşlı bir amca sohbetimize kulak misafiri oldu.
“Nereden geldiniz gençler?”
diye sordu.
Kısa süre sonra kendimizi yarım saatlik bir sohbetin içinde bulduk.
Bize gençliğinde balıkçılık yaptığını, eski Akçaabat’ı ve değişen sahil şeridini anlattı.
İşte o an fark ettim ki bazı ilçeler yalnızca yolların kesişim noktası değildir. İnsan hikâyelerinin de kesişim noktasıdır.
Akçaabat’ın Trabzon’a yakınlığı kadar geçmişine olan bağlılığı da dikkat çekici. Modernleşme ile gelen değişimler yaşansa da yerel kültür hâlâ güçlü biçimde hissediliyor.
Yaylalara Açılan Kapı
Ertesi gün rotamızı ilçenin iç kesimlerine çevirdik.
Emre yine harita başındaydı.
“Şuradan gidersek zamandan tasarruf ederiz.”
diyordu.
Zeynep ise yol kenarında gördüğü yaşlı bir kadının el emeği ürünler sattığı tezgâha takılmıştı.
Aracı durdurduk.
Kadınla konuşmaya başladık.
Bir süre sonra sadece alışveriş yapmadığımızı fark ettik. Bölgenin geçmişine dair hikâyeler dinliyorduk.
Gençlerin büyük şehirlere göç ettiğini, bazı yayla geleneklerinin değişmeye başladığını anlattı.
Bu sohbet bana Karadeniz’deki birçok ilçenin ortak sorunlarını düşündürdü.
Sizce küçük ilçelerin en büyük gücü nedir?
Modernleşmek mi?
Gelenekleri korumak mı?
Yoksa ikisini dengeli biçimde sürdürebilmek mi?
Akçaabat'ın Toplumsal Gücü
Akçaabat’a dair dikkatimi çeken en önemli şeylerden biri güçlü topluluk yapısıydı.
Kahvehanelerde insanlar birbirini tanıyor.
Mahalle kültürü hâlâ canlı.
Düğünlerde ve cenazelerde dayanışma hissediliyor.
Büyük şehirlerde bazen apartman komşularının bile birbirini tanımadığı düşünüldüğünde bu oldukça farklı bir tablo.
Zeynep’in dikkat çektiği nokta da buydu.
“Bir yerin gelişmiş olması sadece binalarla ölçülmez. İnsanların birbirine güvenmesi de gelişmişlik göstergesidir.”
demişti.
Bu düşünce bana oldukça anlamlı gelmişti.
Çünkü ekonomik kalkınma ile sosyal bağların aynı hızda gelişmediği yerlerde uzun vadede çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Geçmişten Geleceğe Bir Köprü
Akçaabat bugün Trabzon’un en önemli ilçelerinden biri.
Nüfusu, ticareti, turizmi ve ulaşım avantajları sayesinde sürekli büyüyor.
Ancak büyümenin beraberinde getirdiği sorular da var.
Sahil şeridindeki yapılaşma nasıl yönetilecek?
Kültürel miras nasıl korunacak?
Gençler ilçede kalmak için yeterli fırsatı bulabilecek mi?
Emre bu sorulara daha çok ekonomik perspektiften yaklaşıyordu.
Yatırımların öneminden bahsediyordu.
Zeynep ise insanların yaşam kalitesine odaklanıyordu.
Aslında her iki yaklaşım da gerekliydi.
Bir bölgenin geleceği sadece rakamlardan veya sadece duygulardan oluşmuyor. İkisinin dengesi başarıyı belirliyor.
Akçaabat Nereye Yakın Sorusunun Gerçek Cevabı
Yolculuğun sonunda Trabzon merkeze dönerken aklımda ilginç bir düşünce vardı.
Başta sorulan soru basitti:
“Akçaabat nereye yakın?”
Haritaya bakarsak cevap açık:
Trabzon şehir merkezine çok yakın.
Ama birkaç gün geçirdikten sonra benim cevabım değişmişti.
Akçaabat yalnızca Trabzon’a yakın değil.
Karadeniz kültürüne yakın.
Tarihine yakın.
İnsan hikâyelerine yakın.
Denize yakın.
Yaylalara yakın.
Geçmiş ile gelecek arasındaki ince çizgiye yakın.
Belki de bir yeri gerçekten tanımak için önce haritadaki yerini değil, insanların hayatındaki yerini anlamak gerekiyor.
Siz Akçaabat’a hiç gittiniz mi?
Gittiyseniz sizi en çok etkileyen şey ne oldu?
Gitmediyseniz, bir ilçeyi tanımak için önce haritaya mı bakarsınız, yoksa insanların anlattığı hikâyelere mi?
Bir Yolculuğun Başlangıcı: Akçaabat’ı Ararken
Birkaç yıl önce yaz aylarında Trabzon’a gitmeye karar vermiştim. Yanımda üniversiteden arkadaşlarım da vardı. Aramızda Emre ve Zeynep özellikle dikkat çeken iki karakterdi. Emre plan yapmayı seven, rotaları önceden çıkaran, mesafeleri hesaplayan biriydi. Zeynep ise gittiği yerlerin insanlarını, hikâyelerini ve kültürünü merak ederdi.
Trabzon’a vardığımız ilk gün Emre telefonundaki haritayı açıp:
“Önce Akçaabat’a geçelim. Zaten şehir merkezinin hemen batısında. Yaklaşık 13 kilometre kadar uzaklıkta.”
dedi.
Zeynep ise gülerek:
“Bir yerin yakınlığını kilometreyle ölçüyorsun. Ben insanların birbirine ne kadar yakın olduğuna bakıyorum.”
cevabını verdi.
O sırada bu söz sıradan bir sohbet gibi gelmişti. Ama günün sonunda Akçaabat hakkında öğrendiklerimiz bu cümleyi bambaşka bir noktaya taşıyacaktı.
Akçaabat Aslında Nereye Yakın?
Coğrafi olarak bakarsak Akçaabat, Trabzon şehir merkezinin hemen yanında yer alıyor. Doğusunda Trabzon merkezi, batısında ise Düzköy ve Vakfıkebir yönleri bulunuyor. Karadeniz kıyısına kurulmuş olan ilçe, sahil yolu sayesinde şehrin en kolay ulaşılabilen noktalarından biri.
Ancak Akçaabat’ın asıl yakın olduğu şey sadece Trabzon değil.
Tarih boyunca ticarete, deniz kültürüne, yaylalara ve göç yollarına yakın olmuş bir yer. Antik dönemlerden Osmanlı dönemine kadar Karadeniz kıyısındaki önemli yerleşimlerden biri olarak gelişmiş. Bölgedeki araştırmalar ve tarih kaynakları, Akçaabat'ın özellikle kıyı ticaretinde önemli rol oynadığını gösteriyor.
Emre için bu bilgi ulaşım ağlarını ve ekonomik gelişimi açıklıyordu.
Zeynep için ise farklı bir anlam taşıyordu.
“Demek ki insanlar yüzyıllardır burada buluşuyor. Belki de bu yüzden ilçenin havasında farklı bir sıcaklık var.”
demişti.
Köfteden Daha Fazlası
Akçaabat denince çoğu kişinin aklına ilk olarak meşhur köfte geliyor.
Bizim de ilk durağımız sahildeki bir lokanta olmuştu.
Yemek sırasında masamızın yanındaki yaşlı bir amca sohbetimize kulak misafiri oldu.
“Nereden geldiniz gençler?”
diye sordu.
Kısa süre sonra kendimizi yarım saatlik bir sohbetin içinde bulduk.
Bize gençliğinde balıkçılık yaptığını, eski Akçaabat’ı ve değişen sahil şeridini anlattı.
İşte o an fark ettim ki bazı ilçeler yalnızca yolların kesişim noktası değildir. İnsan hikâyelerinin de kesişim noktasıdır.
Akçaabat’ın Trabzon’a yakınlığı kadar geçmişine olan bağlılığı da dikkat çekici. Modernleşme ile gelen değişimler yaşansa da yerel kültür hâlâ güçlü biçimde hissediliyor.
Yaylalara Açılan Kapı
Ertesi gün rotamızı ilçenin iç kesimlerine çevirdik.
Emre yine harita başındaydı.
“Şuradan gidersek zamandan tasarruf ederiz.”
diyordu.
Zeynep ise yol kenarında gördüğü yaşlı bir kadının el emeği ürünler sattığı tezgâha takılmıştı.
Aracı durdurduk.
Kadınla konuşmaya başladık.
Bir süre sonra sadece alışveriş yapmadığımızı fark ettik. Bölgenin geçmişine dair hikâyeler dinliyorduk.
Gençlerin büyük şehirlere göç ettiğini, bazı yayla geleneklerinin değişmeye başladığını anlattı.
Bu sohbet bana Karadeniz’deki birçok ilçenin ortak sorunlarını düşündürdü.
Sizce küçük ilçelerin en büyük gücü nedir?
Modernleşmek mi?
Gelenekleri korumak mı?
Yoksa ikisini dengeli biçimde sürdürebilmek mi?
Akçaabat'ın Toplumsal Gücü
Akçaabat’a dair dikkatimi çeken en önemli şeylerden biri güçlü topluluk yapısıydı.
Kahvehanelerde insanlar birbirini tanıyor.
Mahalle kültürü hâlâ canlı.
Düğünlerde ve cenazelerde dayanışma hissediliyor.
Büyük şehirlerde bazen apartman komşularının bile birbirini tanımadığı düşünüldüğünde bu oldukça farklı bir tablo.
Zeynep’in dikkat çektiği nokta da buydu.
“Bir yerin gelişmiş olması sadece binalarla ölçülmez. İnsanların birbirine güvenmesi de gelişmişlik göstergesidir.”
demişti.
Bu düşünce bana oldukça anlamlı gelmişti.
Çünkü ekonomik kalkınma ile sosyal bağların aynı hızda gelişmediği yerlerde uzun vadede çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Geçmişten Geleceğe Bir Köprü
Akçaabat bugün Trabzon’un en önemli ilçelerinden biri.
Nüfusu, ticareti, turizmi ve ulaşım avantajları sayesinde sürekli büyüyor.
Ancak büyümenin beraberinde getirdiği sorular da var.
Sahil şeridindeki yapılaşma nasıl yönetilecek?
Kültürel miras nasıl korunacak?
Gençler ilçede kalmak için yeterli fırsatı bulabilecek mi?
Emre bu sorulara daha çok ekonomik perspektiften yaklaşıyordu.
Yatırımların öneminden bahsediyordu.
Zeynep ise insanların yaşam kalitesine odaklanıyordu.
Aslında her iki yaklaşım da gerekliydi.
Bir bölgenin geleceği sadece rakamlardan veya sadece duygulardan oluşmuyor. İkisinin dengesi başarıyı belirliyor.
Akçaabat Nereye Yakın Sorusunun Gerçek Cevabı
Yolculuğun sonunda Trabzon merkeze dönerken aklımda ilginç bir düşünce vardı.
Başta sorulan soru basitti:
“Akçaabat nereye yakın?”
Haritaya bakarsak cevap açık:
Trabzon şehir merkezine çok yakın.
Ama birkaç gün geçirdikten sonra benim cevabım değişmişti.
Akçaabat yalnızca Trabzon’a yakın değil.
Karadeniz kültürüne yakın.
Tarihine yakın.
İnsan hikâyelerine yakın.
Denize yakın.
Yaylalara yakın.
Geçmiş ile gelecek arasındaki ince çizgiye yakın.
Belki de bir yeri gerçekten tanımak için önce haritadaki yerini değil, insanların hayatındaki yerini anlamak gerekiyor.
Siz Akçaabat’a hiç gittiniz mi?
Gittiyseniz sizi en çok etkileyen şey ne oldu?
Gitmediyseniz, bir ilçeyi tanımak için önce haritaya mı bakarsınız, yoksa insanların anlattığı hikâyelere mi?