İstanbul, Türkiye'yi ziyaret eden Batılı turistler bir limanda gezinirken, çoğu tipik olarak belirli bir dönüm noktası arar: Hagia Sophia.
Kilise, müze ve cami olarak hizmet veren antik tapınağın tanımlanması, uzaktan zor olabilir. İstanbul'un silüeti, Bizans tarzı kubbeleri ve onları çevreleyen uzun minarelerle benzer büyük camilerle dolu gibi görünüyor.
Britannica'ya göre, Sultan Süleyman'ın emriyle Hagia Sophia'ya rakip olmak için 16. yüzyılda inşa edilen Süleymaniye Camii var.
Eski Kral Arthur el yazması tarafından şok olan uzmanlar kitabın içinde sıkışmış buldu: 'Yüzyıllardan kurtuldu'
Sonra ünlü bir dönüm noktasından sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde bir Osmanlı dönemi tapınağı olan Mavi Camii ve ardından diğer birçok benzer yapı var.
Hagia Sophia Büyük Camii Müslüman bir ibadet yeridir – ama bu kadar çok dikkat çekmesinin nedeni bu değildir.
İstanbul'un Avrupa tarafı Türkiye, yukarıda görülür.
Neredeyse 1000 yıl boyunca, sadece Konstantinopolis'te değil, tüm Bizans İmparatorluğu'nda en büyük ve en muhteşem tapınak olan bir Hıristiyan bazilika idi.
Robert Lehman Sanat Tarihi Profesörü Robert Nelson, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Hagia Sophia, paralel olmadan benzersizdir.”
“Kubbesinin yüksekliği, 16. yüzyılda St. Peters Bazilikası binasına kadar aşılmadı. Sadece büyüklüğünden daha etkileyici, içerideki güzel, cömert mermer dekorasyonu.”
Britannica'ya göre, Sultan Ahmed Camii olarak bilinen mavi cami, 1609-1616 arasında inşa edildi. (Danuta Hamlin/Haberler)
“Antik dünyanın dört bir yanından büyük mermer sütunlar getirildi. Duvarlar zamanla donuk olan ancak yine de etkileyen yakışıklı mermerlerle kılıflı.” Dedi.
Doğu Roma İmparatoru Justinian I tarafından görevlendirildi ve iki Yunan mimarı ve matematikçisi, Miletus Isidore ve Tralles Anthemius tarafından tasarlandı.
Büyük bir tarihsel anıt olan Hagia Sophia, Büyük İmparator Justinian tarafından görevlendirildi. (Getty Images aracılığıyla Tarih/Evrensel Görüntüler Grubu)
Bu mimari harikanın sıklıkla dünyanın sekizinci harikası dendiğine şaşmamalı.
İtalyan Renaissance bilgin Frederick Hartt, “Justinian tamamen yeni bir tür kilise hayal etti.” Ve Justinian tam olarak istediği şeyi aldı.
Arkeologlar tarafından keşfedilen kült 'ritüeller' için kullanılan eski yapı
“Solomon, seni yok ettim!” Yaratıcı imparatorun muhteşem bazilikasının tamamlanmasıyla övündüğü bildirildi.
Hagia Sophia, MS 6. yüzyılda Konstantinopolis, Bizans İmparatorluğu'nda inşa edildi. (Danuta Hamlin/Haberler)
Sonuç olarak, Hagia Sophia eski, MS 532 ve 537 arasında inşa edilmiş ve turistler hala içine ayak basabilir ve tüm ihtişamına batırabilirler.
Hartt, “Bugün iç mekanda aldığımız uyumlu bir şekilde harmanlanmış alan ve ışığın görkemli izlenimi, Bizans İmparatorunun ve mahkemesinin görkemli alayı görselleştirerek hayal gücünde desteklenmelidir.”
Sabah ışığı, Türkiye, İstanbul'da Hagia Sophia'nın iç kısmına nüfuz eder. (Danuta Hamlin/Haberler)
Hagia Sophia büyük ve hayranlık uyandırıcıdır ve ziyaretçileri yüzyıllar önce insanların bu kadar karmaşık bir yapıyı nasıl tasarladığını merak ediyor.
Sonra tekrar, bu Yunanlılarla ilgili.
6. yüzyıl depreminden sonra, Instanbul Dome'daki Hagia Sophia hasar gördü ve genç Isidorus tarafından yeniden tasarlandı. (Danuta Hamlin/Haberler)
Bazilika inşa edildiğinde, Avrupa kıtasının doğu ucunda tünemiş ve Büyük İmparator Konstantin'in adını taşıyan Konstantinopolis, Hıristiyan omleminin en önemli başkentlerinden biriydi.
2.000 yıllık el yazması eski on emir parçası Reagan Kütüphanesi'nde sergileniyor
Eskiden Bizans olarak bilinen bu antik şehir, Roma'ya rakip olmak için inşa edildi. En son teknoloji ürünü tahkimatları ile biliniyordu.
Hagia Sophia, İstanbul, Türkiye'de Bakire Meryem, Mesih ve Vaftizci Yahya'nın 13. yüzyıl temsili. (Danuta Hamlin/Haberler)
Hıristiyanlığı Roma Katolik ve Doğu Ortodoks cemaatlerine ayıran 1054'ün büyük şemasından sonra işler biraz karmaşıklaştı.
Konstantinopolis Yunan Ortodoks Kilisesi'nin merkezi olarak kaldı, ancak gücü zayıfladı.
Nisan 1182'de, tarihte Latinlerin katliamı olarak bilinen bir olay gerçekleşti. Donald M. Nicol bunu “Bizans ve Venedik” adlı kitabında anlattığı gibi, “insanların cesarete ihtiyaçları yoktu. Yıllarca süren kızgınlıkla ateşlenen bir coşku ile, bulabilecekleri tüm yabancıların katliamını belirlediler … Sonunda, katliamdan hayatta kalan yaklaşık 4.000 Batıl, Türkçe tarafından çekilenler, slavlar tarafından çekilenler olarak satıldı. Ege Denizi kıyılarında ve adalarında manastırlar. “
Arkeologlar tarafından ortaya çıkan Avrupa'daki türünün en eskisi olan eski Yahudi ritüel banyosu
1204'te Konstantinopolis, çok sayıda kaynağa göre, katliam için misilleme için haçlılar tarafından görevden alındı ve onlarca yıl boyunca Batı tarafından tutuldu.
1453'te Asya tarafından sorun geldi. Şehir tekrar görevden alındı - bu sefer Türkler tarafından – ve Osmanlı İmparatorluğu'na dahil edildi.
İstanbul silüeti 2024'te resmedilmiştir. (Danuta Hamlin/Haberler)
Sonuç olarak, Hagia Sophia Bazilikası bir camiye dönüştürüldü ve minareler eklendi.
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Hagia Sophia, şehri fethettikten sonra Osmanlılar üzerinde derhal bir etkiye sahipti ve fatih olan Sultan Mehmed II, zarar görmemesi gerektiğini ilan etti. Camii olacaktı ve bir süredir şehrin ana camisi olarak kaldı.”
“Osmanlı mimarları, 15. yüzyılın sonlarında başlayarak kubbesini ve iç mekanını kopyalamaya çalıştılar.”
Hagia Sophia cami olduğunda dört minar eklendi. (Danuta Hamlin)
Tarihçiler, Osmanlı İmparatorluğunun iktidarda büyüdüğünü, Avrupa'nın Afrika ve doğu bölgelerine yayıldığını, kasabaları tehdit ettiğini, köylere baskın düzenlediğini, sakinleri köleliğe götürdüğünü söylüyor.
Batı Avrupa güçlerinin keşif yaptıkları ve bölgelerini Yeni Dünyaya genişlettiği zaman, doğu meslektaşları kendi sınırlarını savunmakla meşguldü.
Daha fazla yaşam tarzı makalesi için FoxNews.com/Lifestyle adresini ziyaret edin
Özellikle Habsburg İmparatorluğu (Avusturya) için işler oldukça zorlaşmıştı. Viyana şehri kendini birkaç kez kuşatma altında buldu.
Dönüm noktası 12 Eylül 1683'te geldi. İşte o zaman Polonyalı Kralı III. Jan Sobieski, Polonya-Litvanya Milletler Topluluğu'nun hükümdarı kuşatılmış Avusturya başkentinin kurtarılmasına geldi.
İstanbul, Türkiye'de bir hediyelik eşya dükkanı yukarıda gösterilmiştir. (Danuta Hamlin/Haberler)
Bu sefer Kara Mustafa liderliğindeki geniş Osmanlı gücü Viyana'yı fethedeceklerinden emin, bunun yerine Sobieski ve Polonya ağır süvarileri, ünlü kanatlı Hussars tarafından ezildi.
Papa Masum Xi, Sobieski'yi “Viyana ve Batı Avrupa uygarlığının kurtarıcısı” olarak selamladı.
Kral Jan Jan Sobieski, karısı Kraliçe Maria Kazimiera'ya şöyle yazdı: “Sonsuzluk için kutsanmış olan Rabbimiz, klaudynna Michaowicz tarafından tercüme edilen bir mektuptan, yüzyıllar içinde hiç duyulmamış olan ulusumuza bir zafer ve zafer verdi.”
Kral III. John Sobieski, Viyana Savaşı'ndan sonra Papa Masum XI'ye bir zafer mesajı gönderdiği gösteriliyor. (Güzel Sanatlar Görüntüleri/Miras Görüntüleri/Getty Images)
Viyana Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nun düşüşünün başlangıcını işaret etti, ancak Avrupa ve Asya'yı bölen doğal bir su yolu olan Bosporus Boğazı'ndaki Konstantinopolis şehri Türk ellerinde kaldı.
19. yüzyıl, Hagia Sophia'ya uluslararası ilginin ani bir şekilde yeniden canlanmasını sağladı.
Yaşam tarzı bültenimize kaydolmak için buraya tıklayın
Nelson'a göre, bunun nedeni romantizme doğru hareketti. “Geçmişe, özellikle eski ve ortaçağ Hıristiyanlığına yönelik yeni bir tutum getirdi” dedi.
Antik Konstantinopolis şehri iki kıtaya yayılıyor ve 1930'da İstanbul olarak yeniden adlandırıldı.
Türkiye, Gulhane Park'taki Mustafa Kemal Atatürk heykeli. (Danuta Hamlin/Haberler)
1935 yılında, Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Hagia Sophia'yı bir müzeye dönüştürdü.
Yıllar geçtikçe, eski bazilika ve cami önemli bir yenileme geçirdi ve turistler arasında favori oldu. Ancak 2020'de, UNESCO ve uluslararası topluluklardan birçok itiraza rağmen, Türkiye Hükümeti Hagia Sophia'nın müzesi statüsünü iptal etti ve onu çalışan bir camiye geri döndürdü.
2024'te Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hagia Sophia'nın dijital bir taramasını tamamladı ve gerektiğinde yeniden inşa edebileceklerinden emin olmak için tapınağın “dijital ikizini” oluşturdu. (Danuta Hamlin/Haberler)
Turistlerin artık bu tarihi binanın sadece üst seviyesine (galeri) girmesine ve iç kısmını yukarıdan görmelerine izin veriliyor. Ancak onları yavaşlatmaz.
Çevrimiçi bilet almayanlar için bilet satın almak için uzun çizgiler var. Ayrıca, kadın ziyaretçiler girdikten sonra başlarını örtmelidir.
Hagia Sophia'ya giren kadınlar için kafa kaplamaları zorunludur. (Danuta Hamlin/Haberler)
İçeri girdikten sonra, kendilerini yüzyıllar önce Hıristiyan sanatçılar tarafından yaratılan İsa, Bakire Meryem ve diğer aziz figürlerinin görüntüleriyle karşı karşıya bulurlar.
Türk vatandaşları için caminin zemin seviyesine yol açan ayrı bir giriş var.
Bu 11. yüzyıl panelinde İmparator Konstantin IX ve eşi Zoe, İstanbul Hagia Sophia'da tahtta oturan Mesih'i içeriyor. (Danuta Hamlin/Haberler)
İstanbul Akturkoglu'ya göre, Hagia Sophia günde ortalama yaklaşık 50.000 ziyaretçi ve yılda yaklaşık 6-7 milyon alır.
Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın
Ziyaretçilerin akışı mevsime bağlıdır.
Hagia Sophia, İstanbul'daki Türk vatandaşlarının girişi. (Danuta Hamlin/Haberler)
Bu günlerde İstanbul, renkli Türk halıları, hareketli çarşı ve kokulu baharat pazarları ile bilinen popüler bir turizm merkezidir.
Türkiye, İstanbul'da bir baharat pazarı resmedilmiştir. (Danuta Hamlin/Haberler)
Ancak birçok ziyaretçi için odak noktası hala Hagia Sophia'dır, İslam Dininden önce inşa edilen tapınak var.
Instanbul'daki Hagia Sophia'nın girişinde güney kapısının üstünde yer alan bu mozaik 10. yüzyıla dayanmaktadır. (Danuta Hamlin/Haberler)
İlginçtir ki, Bizans kubbeleri, Bosporus'un her iki ucunda İstanbul'daki camilerde çoğaltılır, hepsi benzer görünür.
Bizans tarzı kubbeler ile İstanbul camileri. (Danuta Hamlin)
Belki de iki Yunan mimarı Isidore ve Anthemius turistler kadar şaşıracaktı.
6. yüzyıl Bizans tasarımları devam ediyor ve çoğalıyor.
Danuta Hamlin 1997 yılında Haberler Channel'a katıldı. İki kitabın yazarı: Makale ve “Camp Nel”.
Kilise, müze ve cami olarak hizmet veren antik tapınağın tanımlanması, uzaktan zor olabilir. İstanbul'un silüeti, Bizans tarzı kubbeleri ve onları çevreleyen uzun minarelerle benzer büyük camilerle dolu gibi görünüyor.
Britannica'ya göre, Sultan Süleyman'ın emriyle Hagia Sophia'ya rakip olmak için 16. yüzyılda inşa edilen Süleymaniye Camii var.
Eski Kral Arthur el yazması tarafından şok olan uzmanlar kitabın içinde sıkışmış buldu: 'Yüzyıllardan kurtuldu'
Sonra ünlü bir dönüm noktasından sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde bir Osmanlı dönemi tapınağı olan Mavi Camii ve ardından diğer birçok benzer yapı var.
Hagia Sophia Büyük Camii Müslüman bir ibadet yeridir – ama bu kadar çok dikkat çekmesinin nedeni bu değildir.
İstanbul'un Avrupa tarafı Türkiye, yukarıda görülür.
Neredeyse 1000 yıl boyunca, sadece Konstantinopolis'te değil, tüm Bizans İmparatorluğu'nda en büyük ve en muhteşem tapınak olan bir Hıristiyan bazilika idi.
Robert Lehman Sanat Tarihi Profesörü Robert Nelson, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Hagia Sophia, paralel olmadan benzersizdir.”
“Kubbesinin yüksekliği, 16. yüzyılda St. Peters Bazilikası binasına kadar aşılmadı. Sadece büyüklüğünden daha etkileyici, içerideki güzel, cömert mermer dekorasyonu.”

Britannica'ya göre, Sultan Ahmed Camii olarak bilinen mavi cami, 1609-1616 arasında inşa edildi. (Danuta Hamlin/Haberler)
“Antik dünyanın dört bir yanından büyük mermer sütunlar getirildi. Duvarlar zamanla donuk olan ancak yine de etkileyen yakışıklı mermerlerle kılıflı.” Dedi.
Doğu Roma İmparatoru Justinian I tarafından görevlendirildi ve iki Yunan mimarı ve matematikçisi, Miletus Isidore ve Tralles Anthemius tarafından tasarlandı.

Büyük bir tarihsel anıt olan Hagia Sophia, Büyük İmparator Justinian tarafından görevlendirildi. (Getty Images aracılığıyla Tarih/Evrensel Görüntüler Grubu)
Bu mimari harikanın sıklıkla dünyanın sekizinci harikası dendiğine şaşmamalı.
İtalyan Renaissance bilgin Frederick Hartt, “Justinian tamamen yeni bir tür kilise hayal etti.” Ve Justinian tam olarak istediği şeyi aldı.
Arkeologlar tarafından keşfedilen kült 'ritüeller' için kullanılan eski yapı
“Solomon, seni yok ettim!” Yaratıcı imparatorun muhteşem bazilikasının tamamlanmasıyla övündüğü bildirildi.

Hagia Sophia, MS 6. yüzyılda Konstantinopolis, Bizans İmparatorluğu'nda inşa edildi. (Danuta Hamlin/Haberler)
Sonuç olarak, Hagia Sophia eski, MS 532 ve 537 arasında inşa edilmiş ve turistler hala içine ayak basabilir ve tüm ihtişamına batırabilirler.
Hartt, “Bugün iç mekanda aldığımız uyumlu bir şekilde harmanlanmış alan ve ışığın görkemli izlenimi, Bizans İmparatorunun ve mahkemesinin görkemli alayı görselleştirerek hayal gücünde desteklenmelidir.”

Sabah ışığı, Türkiye, İstanbul'da Hagia Sophia'nın iç kısmına nüfuz eder. (Danuta Hamlin/Haberler)
Hagia Sophia büyük ve hayranlık uyandırıcıdır ve ziyaretçileri yüzyıllar önce insanların bu kadar karmaşık bir yapıyı nasıl tasarladığını merak ediyor.
Sonra tekrar, bu Yunanlılarla ilgili.

6. yüzyıl depreminden sonra, Instanbul Dome'daki Hagia Sophia hasar gördü ve genç Isidorus tarafından yeniden tasarlandı. (Danuta Hamlin/Haberler)
Bazilika inşa edildiğinde, Avrupa kıtasının doğu ucunda tünemiş ve Büyük İmparator Konstantin'in adını taşıyan Konstantinopolis, Hıristiyan omleminin en önemli başkentlerinden biriydi.
2.000 yıllık el yazması eski on emir parçası Reagan Kütüphanesi'nde sergileniyor
Eskiden Bizans olarak bilinen bu antik şehir, Roma'ya rakip olmak için inşa edildi. En son teknoloji ürünü tahkimatları ile biliniyordu.

Hagia Sophia, İstanbul, Türkiye'de Bakire Meryem, Mesih ve Vaftizci Yahya'nın 13. yüzyıl temsili. (Danuta Hamlin/Haberler)
Hıristiyanlığı Roma Katolik ve Doğu Ortodoks cemaatlerine ayıran 1054'ün büyük şemasından sonra işler biraz karmaşıklaştı.
Konstantinopolis Yunan Ortodoks Kilisesi'nin merkezi olarak kaldı, ancak gücü zayıfladı.
Nisan 1182'de, tarihte Latinlerin katliamı olarak bilinen bir olay gerçekleşti. Donald M. Nicol bunu “Bizans ve Venedik” adlı kitabında anlattığı gibi, “insanların cesarete ihtiyaçları yoktu. Yıllarca süren kızgınlıkla ateşlenen bir coşku ile, bulabilecekleri tüm yabancıların katliamını belirlediler … Sonunda, katliamdan hayatta kalan yaklaşık 4.000 Batıl, Türkçe tarafından çekilenler, slavlar tarafından çekilenler olarak satıldı. Ege Denizi kıyılarında ve adalarında manastırlar. “
Arkeologlar tarafından ortaya çıkan Avrupa'daki türünün en eskisi olan eski Yahudi ritüel banyosu
1204'te Konstantinopolis, çok sayıda kaynağa göre, katliam için misilleme için haçlılar tarafından görevden alındı ve onlarca yıl boyunca Batı tarafından tutuldu.
1453'te Asya tarafından sorun geldi. Şehir tekrar görevden alındı - bu sefer Türkler tarafından – ve Osmanlı İmparatorluğu'na dahil edildi.

İstanbul silüeti 2024'te resmedilmiştir. (Danuta Hamlin/Haberler)
Sonuç olarak, Hagia Sophia Bazilikası bir camiye dönüştürüldü ve minareler eklendi.
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Hagia Sophia, şehri fethettikten sonra Osmanlılar üzerinde derhal bir etkiye sahipti ve fatih olan Sultan Mehmed II, zarar görmemesi gerektiğini ilan etti. Camii olacaktı ve bir süredir şehrin ana camisi olarak kaldı.”
“Osmanlı mimarları, 15. yüzyılın sonlarında başlayarak kubbesini ve iç mekanını kopyalamaya çalıştılar.”

Hagia Sophia cami olduğunda dört minar eklendi. (Danuta Hamlin)
Tarihçiler, Osmanlı İmparatorluğunun iktidarda büyüdüğünü, Avrupa'nın Afrika ve doğu bölgelerine yayıldığını, kasabaları tehdit ettiğini, köylere baskın düzenlediğini, sakinleri köleliğe götürdüğünü söylüyor.
Batı Avrupa güçlerinin keşif yaptıkları ve bölgelerini Yeni Dünyaya genişlettiği zaman, doğu meslektaşları kendi sınırlarını savunmakla meşguldü.
Daha fazla yaşam tarzı makalesi için FoxNews.com/Lifestyle adresini ziyaret edin
Özellikle Habsburg İmparatorluğu (Avusturya) için işler oldukça zorlaşmıştı. Viyana şehri kendini birkaç kez kuşatma altında buldu.
Dönüm noktası 12 Eylül 1683'te geldi. İşte o zaman Polonyalı Kralı III. Jan Sobieski, Polonya-Litvanya Milletler Topluluğu'nun hükümdarı kuşatılmış Avusturya başkentinin kurtarılmasına geldi.

İstanbul, Türkiye'de bir hediyelik eşya dükkanı yukarıda gösterilmiştir. (Danuta Hamlin/Haberler)
Bu sefer Kara Mustafa liderliğindeki geniş Osmanlı gücü Viyana'yı fethedeceklerinden emin, bunun yerine Sobieski ve Polonya ağır süvarileri, ünlü kanatlı Hussars tarafından ezildi.
Papa Masum Xi, Sobieski'yi “Viyana ve Batı Avrupa uygarlığının kurtarıcısı” olarak selamladı.
Kral Jan Jan Sobieski, karısı Kraliçe Maria Kazimiera'ya şöyle yazdı: “Sonsuzluk için kutsanmış olan Rabbimiz, klaudynna Michaowicz tarafından tercüme edilen bir mektuptan, yüzyıllar içinde hiç duyulmamış olan ulusumuza bir zafer ve zafer verdi.”

Kral III. John Sobieski, Viyana Savaşı'ndan sonra Papa Masum XI'ye bir zafer mesajı gönderdiği gösteriliyor. (Güzel Sanatlar Görüntüleri/Miras Görüntüleri/Getty Images)
Viyana Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nun düşüşünün başlangıcını işaret etti, ancak Avrupa ve Asya'yı bölen doğal bir su yolu olan Bosporus Boğazı'ndaki Konstantinopolis şehri Türk ellerinde kaldı.
19. yüzyıl, Hagia Sophia'ya uluslararası ilginin ani bir şekilde yeniden canlanmasını sağladı.
Yaşam tarzı bültenimize kaydolmak için buraya tıklayın
Nelson'a göre, bunun nedeni romantizme doğru hareketti. “Geçmişe, özellikle eski ve ortaçağ Hıristiyanlığına yönelik yeni bir tutum getirdi” dedi.
Antik Konstantinopolis şehri iki kıtaya yayılıyor ve 1930'da İstanbul olarak yeniden adlandırıldı.

Türkiye, Gulhane Park'taki Mustafa Kemal Atatürk heykeli. (Danuta Hamlin/Haberler)
1935 yılında, Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Hagia Sophia'yı bir müzeye dönüştürdü.
Yıllar geçtikçe, eski bazilika ve cami önemli bir yenileme geçirdi ve turistler arasında favori oldu. Ancak 2020'de, UNESCO ve uluslararası topluluklardan birçok itiraza rağmen, Türkiye Hükümeti Hagia Sophia'nın müzesi statüsünü iptal etti ve onu çalışan bir camiye geri döndürdü.

2024'te Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hagia Sophia'nın dijital bir taramasını tamamladı ve gerektiğinde yeniden inşa edebileceklerinden emin olmak için tapınağın “dijital ikizini” oluşturdu. (Danuta Hamlin/Haberler)
Turistlerin artık bu tarihi binanın sadece üst seviyesine (galeri) girmesine ve iç kısmını yukarıdan görmelerine izin veriliyor. Ancak onları yavaşlatmaz.
Çevrimiçi bilet almayanlar için bilet satın almak için uzun çizgiler var. Ayrıca, kadın ziyaretçiler girdikten sonra başlarını örtmelidir.

Hagia Sophia'ya giren kadınlar için kafa kaplamaları zorunludur. (Danuta Hamlin/Haberler)
İçeri girdikten sonra, kendilerini yüzyıllar önce Hıristiyan sanatçılar tarafından yaratılan İsa, Bakire Meryem ve diğer aziz figürlerinin görüntüleriyle karşı karşıya bulurlar.
Türk vatandaşları için caminin zemin seviyesine yol açan ayrı bir giriş var.

Bu 11. yüzyıl panelinde İmparator Konstantin IX ve eşi Zoe, İstanbul Hagia Sophia'da tahtta oturan Mesih'i içeriyor. (Danuta Hamlin/Haberler)
İstanbul Akturkoglu'ya göre, Hagia Sophia günde ortalama yaklaşık 50.000 ziyaretçi ve yılda yaklaşık 6-7 milyon alır.
Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın
Ziyaretçilerin akışı mevsime bağlıdır.

Hagia Sophia, İstanbul'daki Türk vatandaşlarının girişi. (Danuta Hamlin/Haberler)
Bu günlerde İstanbul, renkli Türk halıları, hareketli çarşı ve kokulu baharat pazarları ile bilinen popüler bir turizm merkezidir.

Türkiye, İstanbul'da bir baharat pazarı resmedilmiştir. (Danuta Hamlin/Haberler)
Ancak birçok ziyaretçi için odak noktası hala Hagia Sophia'dır, İslam Dininden önce inşa edilen tapınak var.

Instanbul'daki Hagia Sophia'nın girişinde güney kapısının üstünde yer alan bu mozaik 10. yüzyıla dayanmaktadır. (Danuta Hamlin/Haberler)
İlginçtir ki, Bizans kubbeleri, Bosporus'un her iki ucunda İstanbul'daki camilerde çoğaltılır, hepsi benzer görünür.

Bizans tarzı kubbeler ile İstanbul camileri. (Danuta Hamlin)
Belki de iki Yunan mimarı Isidore ve Anthemius turistler kadar şaşıracaktı.
6. yüzyıl Bizans tasarımları devam ediyor ve çoğalıyor.
Danuta Hamlin 1997 yılında Haberler Channel'a katıldı. İki kitabın yazarı: Makale ve “Camp Nel”.