Yemek borusu kanseri Risk Faktörleri

rookiemag

New member
Risk Faktörleri
Yemek borusu kanserinin kesin olarak tam nedenleri bilinmemektedir.
Yemek borusu kanserinin kesin olarak tam nedenleri bilinmemektedir. Bu kanserlerden genetik faktörlerden daha çok çevresel faktörler ve yemek alışkanlığı sorumludur demek daha doğrudur.

Besinlerin hijyeninin korunamaması, tüketiminin uzun sürmesi, kalitesiz ve uygun olmayan katkı maddeleri, çok baharatlanmış et, çiğ ürünler ve konservelerde bulunan nitrozaminler bu kanser türüne zemin hazırlamaktadır.

Diğer faktörlere baktığımızda ise

Yaş: Yemek borusu kanserlerine orta ve ileri yaşlarda daha sık rastlandığı bilinmektedir. Özellikle 60 yaşın üzerindeki kişilerde risk daha fazla olmaktadır.

Cinsiyet: Erkeklerin kansere yakalanma oranı kadınlara göre daha fazladır bu kanser türünde.

Tütün kullanımı: En önemli risk faktörlerinden kabul edilmektedir.

Alkol kullanımı: Alkol de riki arttıran faktörlerdendir.

Barrett özefagusu: Mide asidine maruz kalan kişilerin mide uç kısmında meydana gelir. Reflü sonucu tahribata yol açar. Bu hücrelerin yerini mide mukoza hücreleri alır.

Ülkemizde çok sıcak çay içiminin yaygın olduğu Van ve Erzurum’da yemek borusu kanseri insidansı daha yüksektir.